Login
Αναζήτηση προϊόντος
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ
Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας;
Ηλιακό θερμοσίφωνα ονομάζουμε το ενεργητικό ηλιακό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνει νερό χρήσης. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.Χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού χρήσης τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτίρια, κτίρια γραφείων, βιομηχανίες κ.λ.π.
Γιατί να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνο;
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνου μας εξασφαλίζει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης σχεδόν όλο το χρόνο. Σημαντικό επίσης είναι ότι συμβάλλουμε στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς στην μείωση των εκπομπών ρύπων. Αποτελεί μια επένδυση με εξασφαλισμένη απόδοση χρημάτων.
Σε πόσο χρόνο γίνεται η απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα;
Με την σημερινή τιμή της κιλοβατώρας (kWh) 0,087 ευρώ κατά μέσο όρο και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ηλεκτρική αντίσταση 4KW, η κατανάλωση (σε καθαρή αξία) ανέρχεται στα 0,35 ευρώ ανά ώρα. Αν υπολογίσουμε και τις προσαυξήσεις της ΔΕΗ συν τον ΦΠΑ, τότε το πραγματικό κόστος ανέρχεται στα 0,60 ευρώ ανά ώρα. Για μία τετραμελή οικογένεια απαιτούνται περίπου 600 ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα τον χρόνο, δηλαδή περίπου 360 ευρώ. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων, κοστίζει περίπου 600 ευρώ. Άρα η απόσβεση θα γίνει σε 2 χρόνια περίπου και από εκεί και μετά (για τα υπόλοιπα 15-20 χρόνια) θα προκύπτει μία οικονομία 360 ευρώ το χρόνο.
Πως συνεισφέρουν τα θερμικά ηλιακά στην προστασία του περιβάλλοντος;
Κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας ενός ηλιακού συλλέκτη υψηλής απόδοσης αποτρέπει την παραγωγή 12,5 kg διοξειδίου του άνθρακα CO2 περίπου ετησίως. Άρα, σ' όλη την διάρκεια ζωής ενός Ηλιακού θερμοσίφωνα αποφεύγεται περίπου η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα απορροφούσε 1 στρέμμα δάσους.
Πόσα είδη ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν;
Oι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:
α) Ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος, στους οποίους το νερό χρήσης ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείο ζεστού νερού χρήσης. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, έχουν όμως προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Στους θερμοσίφωνες ανοικτού τύπου, το νερό χρήσης περνάει μέσα από τον συλλέκτη, πράγμα που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί με τον καιρό φράσουν οι διαδρομές μια και το νερό περιέχει άλατα.
β) Ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, στους οποίους το νερό χρήσης δεν ρέει, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο μπόιλερ, ενώ η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια εναλλάκτη θερμότητας κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο ρευστό. Αν το ρευστό είναι μόνο νερό, έχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για προστασία της συσκευής και βέβαια επαναλαμβάνουμε πως είναι πλήρως διαχωρισμένο από το νερό χρήσης. Αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.
γ) Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του μπόιλερ. Η αντίσταση είναι συνήθως 4kW, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ηλιακών μικρής χωρητικότητας συναντάμε αντιστάσεις 2kW. Κάποιες εταιρίες επιλέγουν να τοποθετούν δυο αντιστάσεις των 2kW (αντί για μια των 4kW) οι οποίες λειτουργούν παράλληλα.
δ) Τριπλής ενέργειας: Οι ηλιακοί που διαθέτουν δεύτερο εναλλάκτη (σερπαντίνα) και μπορούν να θερμάνουν νερό με ήλιο, ρεύμα ΚΑΙ κεντρική θέρμανση, ονομάζονται ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο (σερπαντίνα) για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).
Πόσοι τύποι ηλιακών θερμοσιφώνων κλειστού κυκλώματος υπάρχουν;
Ανάλογα με τη θέση τοποθέτησης του δοχείου θέρμανσης για ζεστό νερό χρήσης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
α) Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες φυσικής ροής, στους οποίους το δοχείο θέρμανσης (μπόιλερ) είναι συναρμολογημένο επάνω στη βάση του συλλέκτη και βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με φυσικό τρόπο (το θερμό ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το νερό που έχει κρυώσει στο μπόιλερ να επιστρέψει στον συλλέκτη για αναθέρμανση.
β) Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες εξαναγκασμένης ροής (ή αλλιώς τους διαιρούμενους ηλιακούς θερμοσίφωνες), στους οποίους το δοχείο θέρμανσης βρίσκεται χαμηλότερα από τον συλλέκτη και για τον λόγο αυτόν δεν είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ με φυσικό τρόπο, αλλά γίνεται με εξαναγκασμό, με τη βοήθεια κυκλοφορητή που κυκλοφορεί τα νερά στο κλειστό κύκλωμα και μεταφέρει την ενέργεια από το συλλέκτη στο δοχείο. Ο κυκλοφορητής τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής (μπόιλερ). Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη διαφορικού θερμοστάτη και βαλβίδας αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας).
Τα συστήματα φυσικής κυκλοφορίας είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση, απαιτούν λιγότερη συντήρηση και είναι σαφώς οικονομικότερα από τα βεβιασμένης κυκλοφορίας. Τα συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας από την άλλη, αν και ακριβότερα, μας επιτρέπουν την τοποθέτηση του μπόιλερ στο υπόγειο, πράγμα που είναι καλό τόσο για λόγους αισθητικής (δεν υπάρχει αντί-αισθητικό μπόιλερ στην οροφή του κτιρίου) και αφ΄εταίρου να επιτρέπουν την εύκολη σύνδεση του μπόιλερ με το δίκτυο θέρμανσης και επιτρέπουν απόλυτο έλεγχο της εγκατάστασης στον ελεγκτή θέρμανσης.
Πως διαφοροποιούνται τα μπόιλερ ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους;
α) Κατασκευή του μπόιλερ από ανοξείδωτο χάλυβα. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ότι δεν μιλάμε για το εξωτερικό κάλυμμα του μπόιλερ (για το οποίο μιλούν πολλοί πονηροί έμποροι, αλλά για το υλικό κατασκευής του ίδιου του μπόιλερ, του μανδύα, των σωλήνων σύνδεσης κ.λ.π.) Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι υλικό με μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, απαιτεί όμως υψηλή ποιότητα κατασκευής, ειδικά όσον αφορά στις συγκολλήσεις των στοιχείων του μπόιλερ, που αν δεν εκτελεσθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για καταστροφή του μπόιλερ παρ΄όλο το ποιοτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε. Ένα δεύτερο θέμα με τη χρήση ανοξείδωτου χάλυβα στα μπόιλερ, είναι ότι ο ανοξείδωτος χάλυβας αντιδρά χημικά με το χλώριο που χρησιμοποιείται στην αποστείρωση των δικτύων ύδρευσης. Στις συνήθεις συγκεντρώσεις του χλωρίου στα δίκτυα πόλης δεν αποτελεί κίνδυνο, σε μέρη όμως που η χλωρίωση δεν γίνεται σωστά, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Προσοχή, διότι όπως είπαμε, διάφοροι πονηροί έμποροι μπορεί να προσπαθήσουν να μας πουλήσουν "ανοξείδωτο ηλιακό" εννοώντας ότι μόνο το εξωτερικό κάλυμμα της πολυουραθάνης (αυτό που βλέπουμε) είναι ανοξείδωτο, αποκρύπτοντας ότι το ίδιο το μπόιλερ (αυτό που δεν βλέπουμε) είναι χαλύβδινο.
β) Επισμάλτωση Σμάλτο ή Glass, ονομάζουμε τη γυάλινη επιφάνεια που δημιουργείται από την τήξη του υγρού σμάλτου πάνω σε μια χαλύβδινη επιφάνεια και έχει γίνει ένα σώμα με αυτήν. Το σμάλτο είναι μίγμα ανόργανων πυριτικών αλάτων χημικά αδρανές, 100% υγιεινό και οικολογικό, χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες. Στην υγρή του μορφή είναι υδατοδιαλυτό και αποκτά την τελική του μορφή με ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες ( > 850οC). Η επισμάλτωση, όταν εφαρμόζεται σωστά, είναι ιδανική μέθοδος προστασίας των μπόιλερ, που παρέχει μέγιστη αντοχή στη διάβρωση, είναι υγιεινή, και βοηθά στη μείωση του κόστους του ηλιακού σε σχέση με τον ανοξείδωτο χάλυβα. Ένα πιστοποιημένο μπόιλερ, θα πρέπει εκτός πολλών άλλων, να αναγράφει τον κανονισμό που τηρήθηκε για την αντι-διαβρωτική του προστασία (π.χ. Αντιδιαβρωτική προστασία υγρού σμάλτου κατά DIN4753/3) Η επισμάλτωση είναι μια βιομηχανική διαδικασία που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε κεφάλαια και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και γίνεται σε φούρνους όπου ψήνονται τα προς επισμάλτωση υλικά. Για τη μείωση του κόστους, χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι όπως το ηλεκτροστατικό εμαγιέ, που εφαρμόζεται ηλεκτροστατικά με τη μορφή πούδρας. Η σωστή επισμάλτωση απαιτεί θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες.
γ) Αντισκωριακή βαφή. Η μέθοδος είναι εντελώς ακατάλληλη για την προστασία του μπόιλερ και δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό και καμιά οδηγία, εντούτοις χρησιμοποιείται ευρέως στη χώρα μας λόγω του υψηλού κόστους των ορθών λύσεων. Το πρόβλημα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (όπως και τα μπόιλερ) είναι ότι είναι αδύνατον να επιβεβαιώσει κανείς αν το μπόιλερ έχει βαφεί ή επισμαλτωθεί αν δεν το ανοίξει, και δεν είναι κακή ιδέα να ζητάτε από τον εγκαταστάτη ή τον έμπορο να δείτε τον ηλιακό ανοικτό πριν τον αγοράσετε. Μια άλλη καλή ιδέα για να μην χρειάζεται να ανοιχθεί το μπόιλερ, είναι να αγοράσετε έναν ηλιακό πιστοποιημένο και να ζητήσετε αντίγραφο του φακέλου CE του ηλιακού, στο οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά το είδος προστασίας, και αν αναγράφεται άλλο είδος προστασίας από αυτό που έχει ο ηλιακός σας, αυτός που σας τον πούλησε θα έχει κακά ξεμπερδέματα.
Πώς να επιλέξω το μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα;
Η επιλογή μεγέθους ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από το πόσα άτομα θα κάνουν χρήση και από την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν. Συνήθως για ένα ντους καταναλώνουμε 40 λίτρα αλλά η τιμή αυτή είναι ενδεικτική και δεν αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε καταναλωτή. Άρα ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις συνήθειες και ιδιαιτερότητες του και κατόπιν να αποφασίσει.
Πάντως δεν ενδείκνυται να αγοράζει κανείς ηλιακό μεγαλύτερης χωρητικότητας από ότι έχει ανάγκη γιατί σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας θα αναγκάζεται να θερμαίνει όλο τον όγκο του νερού του μπόιλερ παρόλο που θα χρειάζεται ένα πολύ μικρό μέρος του.
Ένας πολύ γενικός κανόνας (ο οποίος δεν λαμβάνει την απόδοση του κάθε ηλιακού) είναι ο ακόλουθος:
Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα
ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3~4 άτομα
ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4~5 άτομα
και ένας ηλιακός 250lt μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.
Πότε να επιλέξω ηλιακό θερμοσίφωνα σωλήνων κενού;
Οι λυχνίες κενού είναι ιδανικές για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είναι πολύ δύσκολη η σωστή τοποθέτηση του επίπεδου συλλέκτη (όσον αφορά στον προσανατολισμό και την κλίση), έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και λίγη ηλιοφάνεια.
Πως μπορώ να αξιολογήσω την ποιότητα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
Ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρος αυτός που θέλει να αγοράσει ποιοτικό ηλιακό, είναι να δει τα πιστοποιητικά του συλλέκτη και του μπόιλερ. Η πιστοποίηση των συλλεκτών γίνεται μετά από εργαστηριακές μετρήσεις. Οι πιστοποιημένοι συλλέκτες, φέρουν πιστοποιητικό solarkeymark. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πιστοποίηση solarkeymark, δε σημαίνει ότι ο συλλέκτης είναι καλής ποιότητας ή αποδοτικός. Σημαίνει ότι ο συλλέκτης αποδίδει αυτό ακριβώς που γράφουν τα έγγραφα των εργαστηριακών μετρήσεων. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος κατασκευαστής να πάρει solarkeymark με μια κατασκευή που να έχει βαθμό απόδοσης π.χ. 80%. Αυτό που βεβαιώνει το solarkeymark, είναι ότι ο συγκεκριμένος συλλέκτης έχει απόδοση 80% και τίποτε παραπάνω από αυτό. Για να είναι λοιπόν σε θέση κάποιος να αξιολογήσει έναν συλλέκτη, θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβάσει τα έγγραφα των μετρήσεων, για να δει την απόδοση των συλλεκτών που τον ενδιαφέρουν. Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα και από το solarkeymark και θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και από τον προμηθευτή. Ένας μηχανολόγος μηχανικός θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει τέτοια έγγραφα.
Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση;
Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής: χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής. ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτινών με τον ηλιακό θερμοσίφωνα λόγω σκίασης ανεπαρκή ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως) λόγω αλάτων έχει βουλώσει κάποια σωλήνα του συστήματος με αποτέλεσμα τη μη κυκλοφορία του θερμικού υγρού κακή κατάσταση των ενώσεων με αποτέλεσμα έστω και ελάχιστη διαρροή λάθος προσανατολισμός ή κλίση των συλλεκτών συσσωρευμένη σκόνη / λάσπη στους υαλοπίνακες.
Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;
Καλό είναι το πρώτο service του συστήματός μας να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια. Ο έλεγχος από ειδικευμένο συνεργείο εξασφαλίζει την άριστη λειτουργία του συστήματος. Συμπληρώνεται αντιπηκτικό υγρό αλλάζεται το ανόδιο που περιέχει το μπόιλερ καθώς και η πλαστική φλάντζα και καθαρίζεται από τα συσσωρευμένα άλατα.
Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού;
Η συντήρηση ενός ηλιακού συστήματος, όπως εξάλλου όλων των συσκευών και μηχανών, είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η απόδοσή του. Κάνοντας service στην καθορισμένη στιγμή, βοηθάμε το σύστημά μας να "αντέξει" στην πάροδο του χρόνου και να μας δίνει τις υπηρεσίες του για περισσότερα χρόνια και με αποτελεσματικότητα.
Tι είναι το ανόδιο;
Το ανόδιο είναι μια ράβδος μαγνησίου [συνήθως Φ22Χ30mm] και στην πραγματικότητα αποτελεί την καθοδική προστασία του συστήματος από ηλεκτρόλυση. Είναι μία μέθοδος προστασίας για την διάβρωση των μετάλλων τα οποία έρχονται σε επαφή με διαβρωτικά υλικά (νερό). Η καθοδική προστασία επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλου υλικού, του ΑΝΟΔΙΟΥ, το οποίο διαβρώνεται στην θέση των προστατευομένων μετάλλων.
Πώς μπορώ να προστατέψω τη συσκευή για να μην σπάσει από τον παγετό;
Αν και εφόσον είστε σίγουροι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, δεν υπάρχει φόβος για το σύστημα. Αν όχι όμως τότε θα πρέπει να προβείτε στην άμεση συμπλήρωσή του.
Τι κάνω σε περίπτωση παγετού;
Σε περίπτωση μεγάλου παγετού, που υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι σωλήνες του δικτύου, μην χρησιμοποιείται την ηλεκτρική αντίσταση έως ότου είστε σίγουροι ότι ξεπάγωσαν οι σωλήνες και υπάρχει κανονική ροή νερού προς τον ηλιακό.
Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό που περιέχει μέσα η συσκευή;
Στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω των 0°C δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι αποκλείει το σπάσιμο των σωληνώσεων.
Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό με το ρεύμα ή με τον ήλιο;
Με το ρεύμα ο χρόνος που χρειάζεται είναι περίπου μία ώρα (εξαρτάται από το μέγεθος του μπόιλερ και τη θερμοκρασία του εισερχομένου νερού)και με τον ήλιο χρειάζεται δύο με τρείς ώρες με καθαρή ηλιοφάνεια με μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 20 βαθμούς °C. (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ 11:00-15:00)
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση απουσίας ή μη χρήσης του ηλιακού το καλοκαίρι;
Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να καλυφθεί η συλλεκτική επιφάνεια έτσι ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη λειτουργία της συσκευής και βλάβες πού προκαλούνται από την υπερθέρμανση του συστήματος. Οι ηλιακοί έχουν βαλβίδα ασφαλείας για την περίπτωση που το νερό στο μπόιλερ βράσει και η πίεση στο εσωτερικό αυξηθεί. Όταν η πίεση ξεπεράσει ένα κατώφλι (περίπου στα 8bar) η βαλβίδα ανοίγει, απελευθερώνεται καυτό νερό και εκτονώνεται η εσωτερική πίεση.
Η εγκατάσταση του ηλιακού μου θερμοσίφωνα έγινε χθες αλλά έχω χλιαρό νερό με τον ήλιο. Τι πρόβλημα υπάρχει;
Τις πρώτες ημέρες, αφού εγκατασταθεί ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας, χρειάζεται (2) ημέρες με καθαρή ηλιοφάνεια κατά την περίοδο του φθινοπώρου ή της άνοιξης, έτσι ώστε να κάνει κύκλωμα το θερμικό υγρό που τοποθετεί ο εγκαταστάτης και να πάρουν θερμοκρασία όλα τα μέρη της συσκευής, έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Γιατί ο ηλιακός δε ζεσταίνει με τον ήλιο
α) Έλλειψη service
β) Απώλεια ή χαμηλή στάθμη του αντιψυκτικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής.
γ) Μερική ή ολική σκίαση στη συλλεκτική επιφάνεια.
δ) Μικρή διάρκεια ηλιοφάνειας.
ε) Διαρροή στις σωλήνες ή στα εξαρτήματα σύνδεσης του κλειστού κυκλώματος.
ζ) Δυσλειτουργία αντιψυκτικού υγρού-εγκλωβισμός αέρα στο κλειστό κύκλωμα.
η) Βλάβη στη βαλβίδα ασφαλείας.
θ) Λάθος προσανατολισμός, εγκατάσταση ή συνδεσμολογία
Γιατί ο ηλιακός δε ζεσταίνει με το ρεύμα;
α) Λάθος σύνδεση
β) Βλάβη στη γραμμή από τον ηλεκτρολογικό πίνακα έως τη συσκευή (έλεγχος από ηλεκτρολόγο)
γ) Βλάβη θερμοστάτη
δ) Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής αντίστασης
ε) Πτώση θερμικής ασφάλειας θερμοστάτη, λόγω υπερθέρμανσης.
Άλλαξα τον παλιό μου ηλιακό με καινούργιο αλλά δεν μου ζεσταίνει τόσο γρήγορα όσο ο παλιός παρόλο που και οι δυο είναι της ιδίας χωρητικότητας.
Αυτό συμβαίνει συνήθως διότι ο παλιός ηλιακός δεν είχε συντηρηθεί και τα συσσωρευμένα άλατα είχαν μειώσει τον όγκο του νερού που χωρούσε στο μπόιλερ. Δηλαδή ο ηλιακός των 160lt είχε μετατραπεί σε ηλιακό 120lt με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται είτε με τον ήλιο είτε με την χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης σε λιγότερο χρόνο και να δημιουργεί την λάθος εντύπωση ότι είναι πιο αποδοτικός.
Ηλιακή θέρμανση - Πώς λειτουργεί ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης (βεβιασμένης κυκλοφορίας);
Για ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες, ένα σετ ηλεκτρο-υδραυλικό κιτ (με τα απαραίτητα εξαρτήματα σύνδεσης) και ένα μπόιλερ με "δοχείο εντός δοχείου" (ΤΙΤ), για να παράγει και ζεστό νερό για χρήση και ζεστό νερό για θέρμανση. Στο κύκλωμα θέρμανσης τοποθετείται μία τρίοδη βάνα ανάμειξης με κινητήρα και ηλεκτρονική συσκευή για αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή. Η βοηθητική πηγή ενέργειας (π.χ. λέβητας) ενεργοποιείται μόνο όταν δεν επαρκεί η παρεχόμενη ηλιακή ενέργεια. Με αυτόν το τρόπο εξοικονομούμε χρήματα γιατί ο λέβητας λειτουργεί πολύ λιγότερες ώρες (ως υποβοηθητική πηγή ενέργειας, όταν δεν έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια). Η ηλιακή θέρμανση έχει εφαρμογή σε κτίρια σύγχρονα με καλή μόνωση, που δεν έχουν θερμικές απώλειες. Για την επιλογή του απαιτούμενου εμβαδού της επιφάνειας των ηλιακών συλλεκτών, απαιτείται ειδική θερμοδυναμική μελέτη από μηχανικό εξειδικευμένο σε συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
Τα ηλιακά συστήματα λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι;
Τα ηλιακά συστήματα είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με πολύ καλή απόδοση όλο το χρόνο, με προϋπόθεση την ηλιοφάνεια 3-4 ώρες μεταξύ 10.00 π.μ. και 15.00 μ.μ. κάθε μέρα.
Ποια είναι η βέλτιστη κλίση και τοποθέτηση των συλλεκτών;
Στην Ελλάδα ο μέσος όρος κλίσης ενός συλλέκτη είναι οι 40 μοίρες.
Ποια είναι η προτεινόμενη ρύθμιση του θερμοστάτη;
Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής αντίστασης και του θερμοστάτη ασφαλείας ενός ηλιακού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες τυπικούς κανόνες ασφαλείας και πάντα από ηλεκτρολόγους που έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Ο θερμοστάτης είναι συνήθως ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η προτεινόμενη ρύθμιση θερμοκρασίας είναι οι 75 βαθμοί Κελσίου.
Προσοχή: Μην ανάβετε την αντίσταση ΠΟΤΕ με άδειο boiler!
Γιατί να μην επιλέξω ένα φθηνό ανώνυμο ηλιακό?
- Έχουν αμφίβολης ποιότητας μονώσεις με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση (κρυώνουν γρήγορα)
- Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αναφέρονται στους τύπους και όχι στην χωρητικότητα (το μπόιλερ είναι 121 λίτρα καθαρά και ο τύπος του είναι 160).
- Έχουν χαμηλή ποιότητα υλικών (βάση στήριξης, προφίλ συλλεκτών, περίβλημα δοχείου, κρύσταλλα).
- Δεν διαθέτουν πιστοποιητικά για το δοχείο και δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ .
- ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΕΤ ΣΥΝΔΕΣΗΣ & ΘΕΡΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
Τι προβλήματα παρουσιάζουν τα ηλιακά με γαλβανισμένη επένδυση?
- Αποβάλουν ψευδάργυρο και σκουριές (βαρέα μέταλλα) τα οποία κρίνονται ανθυγιεινά.
- Έχουν χαμηλή διάρκεια ζωής
- Είναι ακατάλληλα για πόσιμο νερό.
Τι προβλήματα παρουσιάζουν τα ηλιακά με επένδυση ρητίνης?
- Αποκόλληση ρητίνης σε υψηλές θερμοκρασίες και αποβολή σκουριάς.
- Ακατάλληλα για πόσιμο νερό και για κάθε οικιακή χρήση.
- Έχουν εναλλάκτη αντί για μανδύα με αποτέλεσμα την χαμηλή απόδοση (αργούν να ζεστάνουν).
EΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΟΣ ΗΛΙΑΚΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΥΟΥΝΕΡΟΥ:
- ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΒΑΝΑΣ
- ΦΙΛΤΡΟΥ
- ΑΝΤΕΠΙΣΤΡΟΦΟΥ
- ΜΕΙΩΤΗ
ΕΞΑΓΩΓΗ ΖΕΣΤΟΥ:
- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
- ΔΟΧΕΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ (~10LT)
- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΙΕΣΗΣ
ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (ΣΤΟ ΜΠΟΙΛΕΡ) ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΟΧΕΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ 2LT